Drumul Mărțișorului către Pain Plaisir. O poveste despre cusut din pasiune

Drumul Mărțișorului către Pain Plaisir. O poveste despre cusut din pasiune

25.02.2019 16:18

Mă bucură foarte mult să scriu despre Mărțișor, începutul drumului meu de cusături, fiindcă este chiar perioada în care am cunoscut-o pe Irina și am descoperit Pain Plaisir. 

Începutul meu de drum ca artizan mi-a scos-o în cale pe Irina în cadrul târgului de Mărțișor de la Muzeul Țăranului; venise la vânătoare de mărțișoare și eu am fost alegerea ei. Fiind primul meu târg și prima oară când mi-am scos mărțișoarele cusute în lume, comanda Irinei de 200 de mărțișoare a fost un șoc. Nici nu aveam atâtea. M-am dus seara acasă și m-am așezat la mașina de cusut. N-am mai dormit aproape deloc, am stat și am terminat comanda. 

martisor 1

Ca să înțelegeți de ce venisem nepregătită la târg: am schimbat direcția cam brusc, în urma cu 7 ani. Eu am studiat dreptul, am profesat o vreme, dar nu m-am regăsit niciodată în atmosfera sumbra de pe holurile sălilor de tribunal. Am făcut o pauză în care mi-am crescut copila, iar când ea s-a dus la școală am reînceput să lucrez, ca angajat, dar negăsindu-mi însă locul.

“Atelierul de Quilting” a luat ființă la îndemnul soțului meu de a mă gândi serios la ce îmi place să fac cu adevărat. Atunci am zis eu că mi-ar plăcea să cos. O afirmație curajoasă, având în vedere că nu am încercat niciodată să cos… dar cum mama și bunica făceau cusutul să pară atât de ușor și natural m-am gândit eu că aș putea și eu, doar ține de genă. Și asta sigur mi-ar și plăcea. De la gând la faptă n-a durat mult pentru că eu sunt un om care face lucrurile să se miște rapid. M-am autorizat, mi-am scos toate hârtiile necesare, am cumpărat o mașină de cusut și petice și i-am dat drumul.

Dupa ce Irina mi-a admirat și cumpărat primele mărțișoare în 2013, a venit și altă propunere. Dacă nu cumva fac și saci de pâine. I-am facut și pe ei și îi fac în continuare cu mare drag. Apoi am făcut și coșuri de pâine, cusute și ele, și suporturi de pahare și brăduți și inimioare și-om vedea ce va mai urma.

În 2015, când tocmai predam comanda de saci de pâine, a venit propunerea Irinei de a mă alătura echipei Pain Plaisir, part time, ca să am timp și de cusut. Așa am și făcut și iată-ne împreună și astăzi… doar că full time. “Part time” a fost o capcană, căci facem așa de multe cu atâta entuziasm la Pain Plaisir încât ne molipsim unii pe alții de voie bună și creativitate, iar timpul trece pe nesimțite.

Mă consider un om norocos pentru că îmi face plăcere tot ce facem împreună la Pain Plaisir și pot să continui și cusutul. Anul acesta am cusut mărțișoare alb-negru, așa a fost inspirația. 

Aveam în plan de ceva vreme, dar nu a venit nimic. Când stau acasă mă bag printre peticele mele, căci nu-mi vine să arunc nimic de la alte proiecte. Mi se pare că toate, cât de mici ar fi, au o viață a lor și e păcat să nu le las s-o descopere. Și când mă reîntorc printre ele, vin și ideile. Anul ăsta am lucrat cu altă tehnică, am setat mașina de cusut pe free motion și am cusut peste desenele făcute de mine pe pânză, am adăugat și text, din cărți decupate. Practic am un colaj textil și hârtie, cu doua arii alb și negru. O dată cusut cu ață neagra pe pânză albă și apoi textul decupat și aplicat, scris negru pe alb. 

 martisor mood

La Pain Plaisir, va așteptăm cu mărțișoare cusute de mine, dar și cu cele coapte de brutarii și patiserii noștri harnici și creativi, ca să deschidem împreună ușile primăverii și să ne bucurăm de tot ce aduce ea proaspat!

Postat în Povești din brutărie De:
Manuela