Sos Hollandaise, o rețetă simplă și gustoasă de la Irina, with love

Sos Hollandaise, o rețetă simplă și gustoasă de la Irina, with love

01.07.2020 15:05

Fiindcă foarte mulți dintre voi ne-ați cerut rețeta sosului Hollandaise făcut de Irina, ne-am conformat. Am stat la povești și am aflat și secretul unui sos absolut delicios, cremos, absolut perfect în combinație cu ouă poșate. Pentru un mic dejun nu doar foarte plăcut privirii, dar și nutritiv. Rețeta se prepară foarte rapid și este simplu de realizat. Spor! 

Ingrediente

  • 4 gălbenușuri proaspete
  • 4 linguri apă
  • 1 pachet de unt (250 g)
  • sucul unei jumătăți de lămaie
  • sare, după gust

Mod de preparare

Se topește untul la foc mic și se pune deoparte. Se scurge ulterior într-un alt recipient, lăsând deoparte particulele albe care se formează și rămâne doar untul limpede. 

Într-o oală mică, dacă aveți, cu exterior mai gros, se amestecă gălbenușurile cu apa și sarea. Se pune oala pe foc mic și se amestecă viguros cu un tel în formă de pară. Aveți grijă să nu amestecați pe toată suprafața, ca să nu rămână gălbenuș pe margine și să se coaguleze. Mare atenție la controlul temperaturii, nu vrem să facem papară, ci vrem să spumăm gălbenușurile (la fel cum facem la zabaglione).

Vă sfătuiesc să luați oala de pe foc, ca să controlați mai bine temperatura, continuând să amestecați în tot acest timp. Odată ce ați început, nu vă opriți din amestecat, căci se poate obține papară foarte ușor. Dacă arată bine, mai puneți oala pe foc puțin și tot așa până obțineți o compoziție spumoasă și aerată, cu o textură fină și care se dublează în volum.

Opriți focul și în timp ce încă amestecați, turnați încet-încet peste gălbenușuri untul, până ce se încorporează bine. Veți obține un sos cu o consistență mătăsoasă. Acum este momentul să puneți sucul de lămâie. Gustați, fiindcă trebuie să fie ușor acrișor, să vă gâdile papilele, dar nu foarte acru. Sosul se va subția ușor, cât să curgă încet când îl puneți peste ouăle poșate.

Atenție – nu se poate păstra mult timp, ideal este să îl faceți chiar înainte de a fierbe ouăle; dacă totuși trebuie să așteptați 30 minute, atunci vă sfătuiesc să-l acoperiți cu film alimentar pe suprafața sosului, evitând formarea unei cruste.

 

Ouăle poșate merg cel mai bine cu sosul Hollandaise, au un gust simplu și sosul le îmbracă foarte gustos.

Ca să faceți ouă poșate perfecte, în primul rând, trebuie să aveți ouă proaspete.

Puneți apa la fiert într-o oală medie, o lăsați să fiarbă la foc mare și apoi dați focul la mic, adăugați 3 linguri de oțet de vin. Spargeți ouăle într-o cană, unul câte unul. Cu o lingură învârtiți apa din oală, astfel încât să formeze o spirală și în centrul spiralei turnați ușor oul din cană. Puteți să faceți 2 ouă deodată. Le lăsați la fiert până se coagulează și, când le ridicați, cu o lingură cu găuri, sunt moi la atingere. Le scurgeți delicat și le așezați pe o farfurie tapetată cu hârtie absorbantă, să înlăturați excesul de apă.

 

Bon apettit!

Postat în Povești din brutărie De:
Pain Plaisir