Tartă cu mere, zmeură și nucă, rețetă de la Tom Rees

Tartă cu mere, zmeură și nucă, rețetă de la Tom Rees

22.04.2020 13:54

Tartele de astăzi sunt mici, rustice, nu necesită să fie tăiate într-un mod special și pot fi preparate destul de repede. Mai mult, reprezintă un top class comfort food și pot da senzația de dulce făcut de bunica. Au un blat crocant, umplut cu fructe coapte. Și sunt absolut delicioase servite calde cu puțină cremă de vanilie alături.

Eu am ales de această dată să le umplu cu un mix de mere golden delicioase, zmeură și nuci, dar vă puteți juca cu gusturile și să adăugați tot ce vă place mai mult. Am adăugat și migdale măcinate pentru că acestea ajută la absorbția sucului de fructe creat în timpul coacerii. În combinația de fructe aleasă de mine nu este foarte mult zahăr, însă îmi place să ung blatul cu puțin ou bătut și să presar un pic de zahăr deasupra pentru ca marginile să se caramelizeze frumos în timp ce tartele sunt la cuptor.

Pentru blat, am folosit o combinație de 3 tipuri de făină care a ajutat ca acesta să fie subțire, dar suficient de puternică încât să susțină sucul de la fructe. Făina de năut, care ajută ca blatul să fie mai crocant, poate fi înlocuită cu orice tip de făină gluten free (orez, hrișcă, etc.). Cantitatea de făină de mai jos, este suficientă pentru a face în jur de 8 tarte, de aproximativ 12 cm.

După ce l-ați făcut, blatul trebuie lăsat 1-2 ore în frigider pentru a se întări. După ce se întărește, îl scoateți din frigider și îl întindeți cu un făcăleț până ce aluatul are 2 mm grosime. Apoi tăiați aluatul în forma dorită. Eu am folosit un recipient întors, cu diametrul de 16 cm ca să mă ajute să tai blatul în forma dorită. După ce am pus compoziția în mijloc, am împăturit marginile înăuntru (aproximativ 1.5 cm), pentru ca totul să fie păstrat ca un întreg. Astfel, acest lucru a ajutat la formarea unei tarte subțiri, cu un diamentru de aproximativ 12 cm. Asigurați-vă că nu există rupturi în marginile blatului pentru a evita compoziția din interior să curgă în timp ce tartele sunt la copt.

Ingrediente pentru blat:

- Făină albă pentru pâine ( T65, de exemplu) – 80g
- Făină de năut – 140g
- Făină de grâu integral – 50g
- Unt – 120g
- Zahăr – 10g
- Sare – 2g
- Apă – 80g

Ingredinte pentru umplutura a 8 tarte:

- Mere golden delicioase  - 600g (aproximativ 4 mere)
- Zmeură – 300g
- Nuci – 100g
- Migdale măcinate – 2 linguri
- Zahăr – 2 linguri
- Esență de vanilie – 1 lingură

Mod de preparare:

1. Începeți prin a face blatul. Tăiați untul în cuburi și amestecați-l cu mixul format din cele 3 tipuri de făină, zahăr și sare, până obțineți textura de fărâmituri de pâine. Apoi, adăugați apa pentru a lega toate ingredientele împreună.


2. Formați cu blatul obținut un dreptunghi de aproximativ 1 cm grosime, înfășurați-l bine în folie alimentară și puneți-l la frigider pentru cel puțin o oră.


3. Spălați și curățați fructele, inclusiv de coajă. Tăiați merele în 8 bucăți lungi, apoi tăiați fiecare bucată pe jumătate pentru a obține mici triunghiuri. Tăiați și bucățile de zmeură tot pe jumătate și adăugați-le într-un recipient, alături de mere. Apoi adăugați nuca tăiată, migdalele măcinate, zahărul, esența de vanilie și amestecați-le ușor cu o lingură.

4. Întindeți aluatul până când are o grosime de aproximativ 1.5-2mm, folosind puțină făină atât pe suprafața pe care lucrați, cât și pe aluat. Întoarceți-l din când în când și asigurați-vă că nu se lipește de suprafața pe care-l întindeți. Tăiați-l apoi în discuri de aproximativ 16 cm și puneți-le pe o tavă deasupra căreia aveți foaie de copt. Dacă aluatul devine prea moale și greu de lucrat cu el, mai puneți-l la frigider pentru 4-5 minute.


5. Puneți 2 lingurițe cu vârf (sau 120-140g) din mixul de fructe în mijlocul fiecărui disc de aluat și aveți grijă să lăsați spațiu între umplutură și marginile aluatului (cam 1.5-2cm). Împăturiți aluatul, aducând marginile acestuia înăuntru, peste o parte din umplutură, și sigilați-le.

6. Ungeți marginile aluatului cu puțin ou bătut, apoi presărați un pic de zahăr brun.


7. Coaceți-le în cuptorul preîncâlzit la 170 de grade pentru 20-25 de minute. Tartele vor fi gata și caramelizate, când acestea vor prinde o culoare aurie închisă. Nu uitați să verificați că și partea de jos a tartei este gătită. Lăsați-le să se răcească puțin înainte de a le mânca.


8. Să aveți poftă! :)

Postat în Povești din brutărie De:
Tom