Încă din adolescență, am început să gătesc acasă, după o carte de rețete de Sanda Marin. Mult mai târziu, la școala de gastronomie Cordon Bleu de la Paris, într-o discuție cu Chef Terrien, mentorul și îndrumătorul meu, m-am regăsit rememorând trecutul și înțelegând mai bine de ce am început să gătesc. Îmi aduc aminte și acum că m-au marcat cuvintele lui despre ce înseamnă să pregătești masa pentru cei dragi și că o masă în familie, sau cu prietenii, înseamnă mult mai mult decât nevoia de a se hrăni – împlinește de fapt nevoi mai profunde – nevoia de a socializa, de a arăta și primi dragoste, de a împarți un moment de bunăstare și veselie. Eu de fapt îmi doream să strâng familia laolaltă, cu veselie, râs și voie bună – prin intermediul mesei. Adolescența mea a coincis cu o perioadă zbuciumată în viața familiei mele și acum îmi dau seama că nu petreceam prea mult timp împreună – a fost nevoia mea de apropiere, pe care am satisfăcut-o în cel mai plăcut mod posibil.
De atunci, am reflectat mult la ideea asta și cred, mai mult decât oricând, că actul de a mânca împreună transcende granițe și ne aduce mai aproape unii de alții, având semnificații sociale și culturale puternice, fără să țină cont de diferențele dintre noi.
Văd această idee prezentă în viața mea și acum, dar și în viața celor din jurul meu – fie ei colegi, prieteni, sau clienți. Cu toții avem aceleași nevoi și ni le împlinim în același mod. Pentru fiecare dintre noi, chemarea “Hai la masă!” trezește nostalgii și dorința de a perpetua sentimente pe care le-am trăit, sau, ne invită la deschidere, cum ni se întâmplă deseori la birou, spre exemplu. La rândul nostru, am înțeles că putem să creem aceste sentimente pentru cei dragi, printr-un act simplu – să îi așteptăm cu masa, să le arătăm că ne preocupăm de plăcerea și de bunăstarea lor.
Proiectul nostru editorial #HaiLaMasă pornește de la această premiză, vizează dragostea, într-un mod diferit, dragostea transmisă prin intermediul mancării. Este dragostea părintească, dragostea îndrăgostită, dragostea prezentă în toate casele și peste tot, nespusă prin aceste cuvinte, ci prin binecunoscutul #HaiLaMasă sau „Ce să-ți fac când vii acasă?” și „Ce vrei de mâncare?”.
Am rugat câțiva prieteni să ne povestească despre amintirile lor, despre această chemare care cuprinde cea mai mare dragoste din lume și vă invit să le citiți articolele și să reflectați la ce înseamnă „Hai la masă!” pentru voi, mai ales în această perioadă a anului.
- Răzvan Exarhu: Misterul gălbenușului mereu cald
- Horia Ghibuțiu: #HaiLaMasă, de Crăciun!
- Andrei Crăciun: #HaiLaMasă, declarații de dragoste
- Dragoș Vărșăndan: #HaiLaMasă, my happy place
M-aș bucura tare mult să împărțim această intimă declaraţie de dragoste, aceste amintiri frumoase despre ce înseamnă #HaiLaMasa pentru voi, printr-un comentariu mai jos. Ne apropie și mai mult unii de alții.
Mulțumesc și mulțumesc!