Mărțișorul alb-negru – Mai mult sens și simplitate

Mărțișorul alb-negru – Mai mult sens și simplitate

27.02.2019 12:55
Cu o vechime de mii de ani, mărțișorul continuă să fie prezent în fiecare zi de 1 Martie. Însă și el, ca toate lucrurile care străbat istoria, a fost trasformat de vremuri și oameni. Și a ajuns sub miile de forme pe care le știm azi: coșar, trifoi, buburuză etc. Cam orice poate fi un mărțișor dacă are șnur alb cu roșu. Și tocmai cu acest șnur a început totul. Nu v-ați întrebat cum un șnur împletit a ajuns să fie simbolul primăverii?

Se spune că primele mărțișoarele erau făcute dintr-un șnur împletit din lână albă și neagră. Pe atunci oamenii aveau la îndemână doar culorile naturii. Simple și puține. Așa că din acea simplitate au creat o bogăție de semnificații și simboluri.

Spre exemplu, încă din vremea dacilor șnurul împletit cu alb și negru reprezenta moartea și renașterea – un simbol pentru trecerea iernii și revenirea primăverii. Mai mult de atât, pentru geto-daci 1 Martie era începutul anului nou, iar mărțișorul era oferit ca talisman împreună cu urările de sănătate, dragoste și noroc. Fiindcă păstrau o legătură vie cu natura, pentru ei negrul întruchipa pământul roditor, iar albul puritatea apei. Elemente care dau naștere vieții.
Cu cât cercetăm mai mult, cu atât descoperim și mai multe semnificații. Etnologii spun că împletitura este un simbol pentru jocul între lumină și întuneric, între zi și noapte și reprezintă cumpăna între iarnă și primăvară. În spirala mărțișorului se întâlnesc toate contrariile echilibrate armonios. Unii mai spun că legenda Mărțișorului este strâns legată de cea a Babei Dochia. Tradiția spune că firul Mărțișorului era tors de Baba Dochia în timp ce urca oile la munte. Ea torcea simbolic, de fapt, chiar firul anului. După cum spune etnologul Ion Ghinoiu, Mărțișorul este „funia zilelor, săptămânilor şi lunilor anului” și semnifică reînnoirea timpului.

martisor
Noi am ales să readucem mărțișorul alb-negru sub forma lui naturală, simplă și discretă. Dar încărcată cu o bogăție de semnificații. Așa cum a fost la început. Și tot așa cum se făcea pe vremuri, ne-am bucura să facem schimb de mărțișoare. Dar nu oricum. Facem schimb de mărțișoare cu orice copil care aduce în magazinele noastre un mărțișor făcut de el. Vă așteptăm. Mărțișorul alb-negru și alte mărțișoare cusute, le găsiți în magazinele noastre, alături de multe bunătăți, pe care le pregătim zi de zi cu drag pentru voi.
Postat în Povești din brutărie De:
Irina