Este destul de greu să găsim în magazine chifle de burger bune. Așa că de ce să nu le facem chiar noi? :) Sunt simplu de făcut și rezultatul merită fiecare minut investit.
Pentru această rețetă vom face un aluat de tip brioșă, care este amestecat în două etape. Prima dată vom combina toate ingredientele uscate cu cele umede (în afară de unt) și le vom amesteca pentru aproximativ 2 minute, până când se va forma un aluat dur. Apoi îl vom lăsa 15 minute înainte de a integra untul. Aluatul poate deveni mai rezistent dacă folosiți tehnica de stretch&fold, folosită și în rețetele anterioare.
Ouăle și laptele ar trebui să fie la temperatura camerei, însă, dacă luați laptele direct din frigider, îl puteți încălzi până la 25 de grade înainte de a-l adăuga în compoziție. Untul este ideal să fie ușor moale, dar nu topit. Dacă ingredientele sunt prea reci, aluatul nu va crește cum trebuie.
Eu am folosit o combinație de două tipuri de făină: una albă de patiserie(T45) și o cantitate mai mică de făină integrală din grâu pentru a da mai multă consistență chiflelor, odată coapte. Dar puteți folosi aici ce făină preferați. În trecut, am făcut această rețetă de chifle și cu o făină de pâine mai puternică (T65), care a făcut ca acestea să fie mai dense, însă la fel de gustoase.
Să vă asigurați că maiaua pe care o veți folosi este bine fermentată ( și-a dublat volumul și are multe bule) pentru că toate grăsimile și tot zahărul din aluat vor împiedica aluatul să crească la fel de repede ca în cazul unei pâini cu maia. Eu am făcut maiaua pentru această rețetă folosind 30g dintr-o maia mai veche, 100g de apă călduță și 100g de fâină. Apoi, am lăsat-o să fermenteze peste noapte, la temperatura camerei. Dimineața următoare am folosit noua maia pentru a face aluatul, l-am lăsat să crească pe parcursul zilei, modelând chiflele imediat după ora prânzului și le-am copt seara, fix la timp pentru cină. :)
Ingrediente pentru 11 chifle, de 100g fiecare:
- Făină de patiserie T45: 350g
- Făină integrală de grâu: 150g
- Lapte: 160g
- Ouă: 160g
- Maia: 150g
- Sare: 10g
- Zahăr: 50g
- Unt: 150g
Mod de preparare:
1. Amestecați toate ingrediente, în afară de unt, într-un bol pentru 1-2 minute pânâ când compoziția devine omogenă.
2. Așteptați 15 minute.
3. Adăugați untul, la început prin strângerea aluatului printre degete, apoi folosind tehnica stretch&fold, pentru a da formă și consistență. Trageți aluatul de margini și împăturiți-l înapoi pânâ când aproape tot untul este încorporat. Cam de 8-10 ori ar trebui să fie suficient. Și nu vă faceți griji dacă aluatul încă este puțin aspru, acest lucru se va rezolva în următoarele ore.
4. Așteptați 30 de minute.
5. Repetați procesul de stretch&fold, dar nu strângeți aluatul ca la pasul 3. Acum urmărim să aplicăm tehnica menționată pentru ca aluatul să devină mai elastic și mai rezistent. În funcție de tipul de făină folosit și de temperatura camerei, ar trebui ca aluatul să aibă nevoie de 3 seturi de stretch&fold, cu pauze de 30 de minute între ele.
6. Lăsați aluatul să crească timp de 4 ore, timp în care trebuie să își dubleze volumul și să devină elastic și pufos.
7. Puneți aluatul pe o suprafață curată (nu e nevoie să presărați făină pe acest tip de aluat) și împărțiți-l în cantități egale. Eu am făcut fiecare chiflă de 100g, dar aici depinde de preferința voastră. Apoi, formați bucăți de aluat rotunde și puneți-le într-o tavă cu hârtie de copt. Asigurați-vă că lăsați un spațiu de 4-5 cm între chifle, pentru că ele își vor dubla volumul odată ce încep să se coacă.
8. Lăsați-le să crească pentru 2-3 ore, până când devin pufoase.
9. Încălziți cuptorul la 165 de grade, punând o tavă goală în partea de jos a lui.
10. Ungeți chiflele cu puțin ou bătut, presărați semințe sau ierburi deasupra și puneți tava în partea de mijloc a cuptorului. Tot acum aruncați o jumătate de cană de apă (cam 80ml) în tava de jos a cuptorului pentru a crea umiditate. Închideți repede ușa cuptorului! :)
11. Coaceți timp de 15-20 de minute, întorcând tava la jumătatea timpului de coacere. Odată coapte, chiflele trebuie să rămână moi, dar să aibă o culoare aurie pe toate părțile.
12. Puneți chiflele pe un grill pentru a se răci.
13. Le puteți păstra pentru 2-3 zile într-un recipient cu capac sau până la 3 luni în congelator. :)
14. Serviți-le cu ce va place mai mult. Să aveți poftă! :)