Colegul nostru, Tom Rees, patiser boulanger Pain Plaisir, ne dă rețeta lui de Clafoutis cu migdale și afine

Colegul nostru, Tom Rees, patiser boulanger Pain Plaisir, ne dă rețeta lui de Clafoutis cu migdale și afine

24.03.2020 15:57

Pentru că acum avem mai mult timp de gătit, ne-am gândit să vă ajutăm cu câteva idei de ce mai puteți face în perioada asta în bucătărie. Iar aseară, colegul nostru, Tom, patiser boulanger Pain Plaisir, cu gândul la voi, s-a pus pe treabă la el acasă. A vrut să vă împărtășească o idee bună și rapidă pentru copt acasă. Care să bucure și copiii mici și copiii mari. :)

Ingredientele pentru o tavă de 24 cm diametru:

Ouă proaspete întregi - 3 bucăți/150g; Tom le-a primit cadou de la colega noastră, doamna Ionela. Mulțumim! :)

- Gălbenușuri extra - 3 bucăți/60g

- Zahăr tos - 150g

- Pudră de migdale (poate fi înlocuită cu pudră de nuci) - 195g

Amidon - 30g

- Smântână 35% - 195g

- Rom 10 ani - 40g

- Afine proaspete

- Puțin unt și puțin zahăr pentru a unge tava

- 1 cuptor :).

 Mod de preparare:

- Încălziți cuptorul la 170 de grade;

- Ungeți forma de prăjituri cu puțin unt și o presărați cu puțin zahăr brun;

- Cântăriți toate ingredientele, spălați afinele și lăsați-le la uscat pe o hârtie de bucătărie;

- Bateți ouăle proaspete cu gălbenușurile și zahărul împreună;

- Adăugați pudra de migdale și amidonul și amestecați bine, până ce nu mai rămân cocoloașe, iar compoziția este omogenă;

- Puneți și smântâna și amestecați bine;

- La sfârșit, adăugați romul;

- După ce ați terminat de făcut compoziția, o puneți în formă și o introduceți la cuptor;

- Trebuie coaptă 5 minute, după care o scoateți din cuptor ca să aranjați afinele uniform deasupra. În cazul în care crema a făcut coajă deja, apăsați ușor, pentru ca fructele să intre în compoziție;

- O puneți la copt pentru încă 15-20minute, pană se caramelizează bine pe deasupra.

 

Această rețetă de Clafoutis cu migdale și afine este una foarte simplă, ușor de realizat și care nu necesită foarte multe ingrediente. Este mai gustoasă atunci când o consumați la câteva ore după ce ați copt-o, cu puțină înghețată, frișcă, fructe sau doar simplă, cu ceaiul de după-amiază. Este necesar să fie ținută la frigider, doar dacă vreți să o păstrați 4-5 zile. În schimb, dacă plănuiți să o mâncați până-n 48 de ore, poate fi păstrată foarte bine înfoliată, la temperatura camerei. Așa râmâne mai moale.

Pudra de migdale din prăjitură poate fi înlocuită cu pudră de nuci. Iar ca amidon, se folosește cel de cartofi sau cel de porumb pentru o textură mai fină. Însă, dacă nu aveți, puteți să folosiți orice făină fără nicio problemă. (Eu acasă am folosit făină de năut și a ieșit bun).

Apoi, am folosit doar 40g dintr-un rom brun de 10 ani ca să nu fie alcoolul foarte puternic, dar împreună cu migdalele și smântâna obținem o combinație fantastică. Dacă nu aveți rom, acesta se poate înlocui cu un alt alcool. Iar dacă folosiți aromă de rom, se pune o cantitate mult mai mică decât cea menționată aici.

Clafoutisul merge foarte bine pe timp de vară, cu cireșe, dar aici am folosit afine pentru că sunt ușor de găsit în acestă perioadă, proaspete sau congelate. În plus, ele sunt bogate în antioxidanți și vitamina C și cred că fiecare lucru, oricât de mic, ajută în această perioadă. Dar în primul rând, sunt foarte gustoase! Eu am mâncat singur o caserolă întreagă până am terminat de făcut compoziția!

Rețeta datează încă din secolul XIX, din regiunea Limousin, din Franța. Inițial era făcută cu cireșe negre, dar au apărut atât de multe variații ale rețetei încât putem spune că merge cu orice: de la zmeură, până la fructe din compot.

Mulțumim, Tom, pentru rețetă! :) Iar noi abia așteptăm să ne spuneți cum a ieșit Clafoutis-ul vostru cu afine sau alte fructe și să ne trimiteți poze. Spor la treabă și poftă bună! 

Puteți citi rețeta în engleză aici

Postat în Povești din brutărie De:
Tom