Focaccia, o rețetă simplă, de post, de la Tom Rees, patiser boulanger Pain Plaisir

Focaccia, o rețetă simplă, de post, de la Tom Rees, patiser boulanger Pain Plaisir

07.04.2020 16:40

Focaccia de astăzi este cea în stilul tradițional din Genovese, Italia. Este o pâine excelentă pentru un aperitiv, tăiată pe jumătate și umplută pentru sandwich-uri cu tot ce vă place. Roșii cu mozzarella și pesto, jambon crud cu rucola și cornichoni sau ton cu maioneză, capere și ardei copți. Absolut orice vă place! :) N-aveți cum să greșiți aici! Eu am acasă un sandwich toaster, iar focaccia devine absolut delicioasă atunci când o umplu cu brânză și o încălzesc la el.

Rețeta pentru focaccia este la bază aceeași ca cea pentru pâinea de casă, pe care v-am arătat-o săptămâna trecută, doar că aici adăugăm uleiul de măsline extra virgin la primul marcaj de 30 de minute. Acesta va descompune puțin aluatul atunci când este încorporat pentru prima data, dar nu vă panicați! Își va reveni după ce repetați de câteva ori procesul de stretch & fold. Să nu ezitați să repetați pasul chiar și de 5 ori, dacă după 3 ore acesta pare slab. Aici totul depinde de calitatea făinii pe care o utilizați. Dar poate crește și mai greu decât pâinea de casă pentru că uleiul încetinește întregul proces. Veți obține cele mai bune rezultate cu o făină tip 00, dar și o făină puternică de pâine se va descurca.

Ingrediente pentru o tavă de 30x20 cm:

- Făină tip 00 sau T650 (făină albă) – 400g

- Apă – 240g (20-25 de grade)

- Maia – 200g

- Sare – 10g

- Ulei de măsline extra virgin – 80g

- Măsline / alte garnituri - 100g

Mod de preparare:

1. Cântăriți toate ingredientele împreună, în afară de ulei, puneți-le într-un vas pentru a le mixa și amestecați-le 1-2 minute până se combină.

2. Așteptați 30 de minute.

3. Apoi, adăugați uleiul deasupra aluatului și începeți să-l încorporați, strângeți-l în mână de câteva ori, apoi folosiți tehnica stretch & fold. Trageți aluatul de părți în sus și pliați înapoi până când aproape tot uleiul este încorporat. De 8-10 ori ar trebui să fie suficient. Nu vă faceți griji dacă aluatul încă nu este foarte fin, acest lucru se va rezolva în următoarele câteva ore.

4. Așteptați alte 30 de minute.

5. Repetați acelasi proces de stretch & fold al aluatului, dar nu-l mai strângeți ca la pasul 3. Acum ne dorim să creștem consistența aluatului. În funcție de făină și temperatura camerei, ar trebui să aveți nevoie de 3-4 seturi de stretch & fold, cu o pauză de 30 de minute între ele.

6. În total, aluatului ar trebui să-i ia în jur de 4-5 ore pentru a crește, până când veți vedea că s-au format bule de aer, și-a dublat mărimea și îl veți simți elastic și pufos la atingere.

7. Puneți o bucată de hârtie de copt în tavă, ungeți cu puțin ulei de măsline, apoi puneți aluatul în mijlocul tăvii, adăugați puțin ulei deasupra și folosiți vârfurile degetelor pentru a-l întinde uniform. Acum puteți adăuga orice garnituri doriți: măsile feliate, roșii uscate, etc. Împingeți-le ușor în aluat, dar să rămână vizibile.

8. Lăsați aluatul să crească aproximativ 2-3 ore sau până când acesta devine pufos la atingere și puteți oberva că s-au format mai multe bule, nu doar la suprafață.

9. Încălziți cuptorul pentru 20 de minute la 200 de grade. Acesta trebuie să aibă o tavă goală în partea de jos și să lăsați spațiu în partea de mijloc pentru a pune tava cu aluatul.

10. Când aluatul este gata de copt, presărați niște ierburi uscate la suprafață, puneți tava în mijlocul cuptorului și turnați o cană de apă (aproximativ 150ml) în tava fierbinte din partea de jos a cuptorului pentru a crea puțin abur. Acum închideți ușa repede. :)

11. Coaceți în jur de 35-40 de minute, întorcând tava la jumătatea timpului de coacere. Asigurați-vă că verificați aluatul pentru a vedea dacă este suficient de gătit.

12. Când este gata, adăugați încă puțin ulei de măsline peste și presărați câțiva fulgi de sare Maldon.

13. Scoateți focaccia din tavă și lăsați-o să se răcească pe un grătar.

14. Acum e momentul să o mâncați, alături de un Prosecco rece. Asta dacă îl puteți învinge pe Baby Yoda. Poftă bună! :)

Postat în Povești din brutărie De:
Tom