Pâinea țărănească de la Pain Plaisir

Pâinea țărănească de la Pain Plaisir

18.01.2019 14:25

Dacă ai venit la noi în magazine, cu siguranță ai remarcat-o. Este cea mai mare pâine a noastră. O vezi întreagă sau tăiată în bucăți, are o crustă brun închis, dar când muști din ea este subțire și crocantă. E pâinea noastră țărănească și ne place tare mult. Și nouă și clienților noștri.

În Franța este cunoscută ca Pain de Campagne, o pâine mai rustică, făcută dintr-un amestec de făină albă de grâu, făină neagră de grâu și făină integrală de secară (adică tot neagră). Combinația de făinuri se găsește în toate pains de campagne din Franța. Poate fi coaptă mare sau la bucată, iar noi, la Pain Plaisir, am ales s-o facem mare.

Lui Tom Rees, chef brutarul nostru, îi place mult pâinea asta mare. Și ceilalți brutari sunt topiți după ea. Are cam 1,7 kilograme și stă la cuptor cam o oră, iar după ce i s-a terminat timpul de coacere, o mai lăsăm 10 minute în cuptorul oprit ca să se evapore apa. Pentru că stă o perioadă mai lungă la cuptor, crusta pe care o dezvoltă e brun închis, e bine, bine coaptă, dar în același timp e subțire și crocantă și contrastează plăcut cu miezul alveolat și umed.

Lui Tom i-a plăcut dintotdeauna pâinea asta mare. Așa este gustul mai bun, spune el. A încercat multe rețete, a făcut tot felul de teste, iar în final a ales această variantă pentru că are gustul cel mai complex.

paine

Avem și o poveste cu pâinea noastră țărănească. La început o aveam expusă ca o baghetă, dar nu se vindea și nu întelegeam de ce, doar era atat de gustoasă! Ne-am dat seama că oamenii nu o cumpărau pentru că era prea mare și nu știau că se poate vinde tăiată, câtă doresc, chiar și o felie. Am pus un anunț: „pâinea țărănească se vinde la Kg”, dar tot nu s-a înțeles și tot nu se vindea. Și atunci am început să o punem la raft tăiată în jumătate. Și, în sfârșit, a fost evident. Avem grijă să o tăiem când nu mai este caldă, pentru că se usucă mai repede. Iar acum avem clienți care vin zilnic și cumpără două felii, un colț sau mai mult, în funcție de nevoile lor.

Cu cinci ani în urmă, o doamnă, care e clienta noastră și acum, a venit și a spus: „vreau și eu două pâini țărănești”. „Întreeegi?”, am întrebat noi, cu neîncredere. „Da, de ce?” Nu mai vândusem niciodată o pâine întreagă. Acum e ceva normal să vină clienți care cumpără o pâine, două, trei. Avem restaurante care iau pâine de la noi, iar pâinea aceasta se bucură de popularitate și în rândul lor. Dar n-o să uităm niciodată prima noastră pâine țărănească vândută întreagă. Se află printre amintirile noastre de la Pain Plaisir, care ne aduc zâmbetul pe buze când spunem #NePlaceCeFacem. 

Postat în Povești din brutărie De:
Irina