Prăjitură cu nuci fără gluten, rețetă de la Tom Rees

Prăjitură cu nuci fără gluten, rețetă de la Tom Rees

08.05.2020 12:00

Iubesc această prăjitură delicioasă, care, împreună cu o cană de ceai, reprezintă micul meu răsfăț de după-amiază. Și, pentru că este fără gluten, este mai ușor de digerat și, astfel, este perfect de mâncat și după cină, ca desert. :)

Durează doar între 5 și 10 minute pentru a fi preparată. Prăjitura este foarte densă și cremoasă, datorită cantității mari de nuci și a lipsei oricărui tip de făină. Mie îmi place să o decorez pe deasupra, înainte de coacere, cu miez de nucă, dar puteți alege altceva, cum ar fi cuburi de măr.

Dacă veți măcina voi nucile, aveți grijă să nu exagerați cu acest pas, pentru că este posibil să iasă uleiul din ele și, astfel, să obțineți o pastă. Iar dacă nu aveți amidon, puteți folosi orice tip de făină fără gluten la alegere (de exemplu, cea de orez sau de năut). De asemenea, puteți înlocui romul cu puțină scorțișoară măcinată sau cu un pic de esență de vanilie.

Această prăjitură este cea mai bună atunci când este mâncată caldă (la 15 minute după coacere), cu înghețată de sirop de arțar sau cremă de vanilie alături. Poate fi păstrată la temperatura camerei, până la 3 zile de când ați făcut-o, păstrându-și consistența din ziua în care ați copt-o.


Ingrediente pentru un vas în formă pătrată, de 16 x 16 x 4.5 cm:

- Ouă: 160g
- Nuci măcinate: 150g
- Zahăr brun: 120g
- Amidon ( sau făină fără gluten): 40g
- Un vârf de cuțit de sare
- Unt moale: 100g
- Rom: 20g

Mod de preparare:

1. Preîncălziți cuptorul la 170 de grade.


2. Amestecați împreună nucile măcinate, zahărul brun, amidonul și sarea.


3. Adăugați ouăle în mijlocul bolului și amestecați bine cu un tel.

4. Adăugați untul moale și amestecați bine, apoi romul și din nou, amestecați. :)


5. Ungeți vasul de copt cu puțin unt și presărați puțină făină fără gluten sau puțin zahăr brun.


6. Puneți amestecul de păjitură în vas. Distribuiți-l uniform și decorați-l cu miez de nucă (sau cu orice ați ales pentru înlocuirea miezului de nucă).


7. Coaceți timp de 35-40 de minute, până când prăjitura este coaptă în mijloc. Pentru a verifica dacă este gata, puteți introduce vârful unui cuțit în mijlocul acesteia. Prăjitura poate fi scoasă din cuptor dacă vârful cuțitului este curat. 


8. Să aveți poftă! :)

Postat în Povești din brutărie De:
Tom