Confit de grapefruit, rețetă de la Tom Rees, patiser boulanger Pain Plaisir

Confit de grapefruit, rețetă de la Tom Rees, patiser boulanger Pain Plaisir

29.03.2020 11:30

Colegul nostru, Tom, este în continuare pus pe treabă și gata să ne arate noi rețete, de la el din bucătărie. Rețete simple, care se prepară ușor, rapid și sunt și foarte gustoase. :) Așa că după ce ne-a arătat cum să facem singuri maia acasă în patru pași, pâine homemade cu maia și un delicios clafoutis cu migdale și afine, astăzi ne dă rețeta lui de confit de grapefruit. A vrut să împărtășească cu noi o idee simplă, pe care să o putem folosi la tot felul de preparate. Este și o modalitate prin care putem folosi fructele după ce facem sucuri acasă, pentru că uneori și coaja este importantă, nu numai pulpa fructului. Mulțumim, Tom, ai legătura! :) 


Probabil toți consumăm mai multe citrice în această perioadă și există multe lucruri pe care le putem face cu coaja, în special să gătim cu ea. Odată gătită, o puteți folosi în foarte multe feluri. :) Astăzi vă voi arăta cum să faceți confit de grapefruit, pe care îl puteți folosi ulterior la torturi și prăjituri. 

Primul lucru care trebuie făcut este să fierbeți coaja în apă clocotită de mai multe ori. Astfel, aceasta va deveni mai moale, impuritățile și o parte din amărăciune vor fi eliminate, iar zahărul va putea să pătrundă în coaja tare. Veți fierbe apoi fructele timp de câteva ore, într-o cratiță, pe focul cel mai mic cu putință. Cu cât mai mult, cu atât mai bine! :)

Ingrediente: 

Fructe/coji de fructe fără pulpă (portocale, grapefruit, lămâi)
Zahăr
Apă

Mod de preparare confit de grapefruit, portocale sau lămâi:

1. Spălați partea exterioară a cojii, puneți-o într-o cratiță, pe foc, și lăsați-o să fiarbă treptat, iar odată ce apa clocotește, mai lăsați-o încă 2 minute.

2. Aruncați apa fierbinte și clătiți fructele cu apă rece pentru a stopa procesul de gătire.

3. Repetați primii 2 pași de 3 ori, aruncând apa fierbinte de fiecare dată.

4. Tăiați coaja în cuburi de 1/2 cm, cântăriți câtă cantitate aveți, inclusiv pulpa care poate a mai rămas, amestecați cu aceeași cantitate de apă și cu jumătate din cantite de zahăr. (Eu am avut 300g de coajă, așa că am adăugat 300g de apă și 150g de zahăr.)

5. Puneți-le din nou pe aragaz, la focul cel mai mic și lăsați-le să devină dulceață, amestecând ocazional.

6. Lăsați pe foc până când apa s-a evaporat și fructele au devenit transparente și bine glazurate cu zahăr.

7. Puneți dulceață într-un recipient și păstrați-l la frigider, bine acoperit, până la o lună.

 

Confit este un termen care provine din limba franceză și înseamnă a găti ceva în mod lent. Se poate referi la carne, pește, legume sau, în acest caz, la fructe.

Îmi place să folosesc citrice gătite lent în produse de patiserie și deserturi. Au o textură chewy minunată și sunt foarte aromate. În Paris, bucătarul de 3 stele pentru care am lucrat, le folosea peste tot, în startere, feluri principale, platouri cu brânzeturi și deserturi. Puteți chiar să adăugați o linguriță în sosul unei salate cu endive, nuci și brânză comte. Sau le puteți adăuga în iaurturi și granola, în locul mierii. Sau, pentru a varia, puteți încerca varianta englezească, pe pâine prăjită cu unt, alături de un ceai negru.


Mulțumim, Tom, pentru rețetă! :) Iar vouă, spor la treabă! Abia așteptăm să ne spuneți și nouă cum v-a ieșit confit-ul și cu ce fruct ați ales să-l faceți.

Postat în Povești din brutărie De:
Tom